Švarm je naveo da „mladi nisu blesavi“, a dokaz tome je mizeran broj prijava za upise na profesorske smerove na Matematičkom i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Zašto se mučiti integralima ili kratkouzlaznim naglaskom, kad se može potpisati pristupnica Srpske napredne stranke i kupiti diploma na kakvom opskurnom privatnom fakultetu? Dalje je samo nebo granica, čovek može postati sve što poželi – ministar policije ili obrane, direktor EPS-a, guverner Narodne banke…“, istakao je glavni urednik „Vremena“.
Dodao je da je U Ćupriji pre nekoliko godina u Višoj medicinskoj školi osam nastavnica ostalo bez posla da bi se otvorila mesta za apanažu naprednjačke „ekipice“ predvodjene poslaničkom trojkom – Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić.

„Tih šezdesedestak hiljada dinara im je bio džeparac, a otpuštenim profesoricama jedini prihod“, naglasio je Švarm.

Po njegovim rečima, obrazovanje je čist višak za Srbiju.

„Da je drugačije, ne bi bilo sve više samofinacirajućih, a sve manje studenata na budžetu; da je drugačije, ne bi prvi čovek države na sva usta reklmirao dualno obrazovanje, samu srž minimalno plaćene radne snage u sponzoriranoj šrafciger ekonomiji; da je drugačije, vlast bi se setila prosvetnih radnika i kada ne prete štrajkovima zbog svog ponižavajućeg položaja“, ocenio je novinar.