Ona je u emisiji Zeleni minuti rekla da kvalitet vazduha dodatno ugrožavaju i sve učestaliji požari izazvani paljenjem strništa, kao i veliki broj neuređenih deponija.

„Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine u prošloj godini kvalitet vazduha u Novom Pazaru bio je treće kategorije, zbog prisustva čestica koje su izuzetno opasne po zdravlje ljudi. Veliki problem je intenzivan saobraćaj tokom cele godine i neuređen kanalizacioni sistem, kao i zagađene reke koje su u pojedinim tokovima pete klase, pa se takva voda ne sme koristiti čak ni za polivanje“, istakla je Jakovljević.

Dodala je da je podizanje svesti građana koji su kao „pojedinci odgovorni za stanje životne sredine“ jedan od načina unapređenja ekološke bezbednosti u Novom Pazaru.

„Građani moraju biti osvešćeni a to se može realizovati kroz kontinuirane edukacije koje bi se sprovodile od predškolskog obrazovanja pa sve do univerziteta. Informacije o svim pitanjima od značaja za očuvanje zaštite životne sredine, moraju da budu transparentne, razumljive i dostupne svakom pojedincu“, rekla je biološkinja.

Ona smatra da je jedan od vodećih faktora u poboljšanju kvaliteta vazduha, unapređenje mobilnosti u gradu, korišćenje javnog prevoza, upotreba bicikla, šetnja, ozelenjavanje i pošumljavanje javnih površina, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.