Ta istorijska promena, posle više od 200 godina vojne neutralnosti Švedske, verovatno će izazvati burne reakcije vlade ruskog predsednika Vladimira Putina.

Odlukom da postupi kao njoj susedna Finska i da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su danas švedski zvaničnici.

Premijerka Magdalena Anderson nazvala je tu odluku „istorijskom promenom bezbednosne politike“ Švedske, tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne „formalne garancije bezbednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u“ i dodala da će Švedska postupiti isto kao Finska koja je juče objavila da će aplicirati za ulauak u zapadnu alijansu.

Ona je kazala da će Švedska imati najbolju odbranu kao članica NATO-a i da nema razloga za „verovanje u to da će se trend (postupaka Rusije) promeniti u doglednoj budućnosti“.

Vladajuće švedske socijaldemokrate promenile su stav u vezi sa neutralnošću zemlje, čime je formirana jasna parlamentarna većina po pitanju ulaska u NATO.

Javno mnjenje Švedske i Finske ranije je bilo čvrsto protiv ulaska u NATO, ali je podrška tome naglo porasla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.