“Turska takođe potvrđuje da smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, ali i oni kažu da žele stvari koje mi ne možemo i ne želimo da im damo”, rekao je Kristerson na konferenciji o odbrani i bezbednosti u prisustvu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

“Uvereni smo da će Turska doneti neku odluku, samo ne znamo kada”, rekao je premijer, dodajući da je odluka na Turskoj.

Ta odluka zavisi od nekoliko faktora turske unutrašnje politike.

Krajem decembra, Ankara je primetila “pozitivne mere” koje je preduzeo Stokholm, ali je pozvala na “druge važne korake” kako bi otklonila prepreke za ulazak Švedske u NATO, rekao je tada turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Izjava je usledila nakon odluke švedskog Vrhovnog suda da odbije da izruči Turskoj novinara Bulenta Kenesa, na zahtev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Vrhovni sud Švedske saopštio je tada da postoje “prepreke za ekstradiciju jer je reč o takozvanim političkim zločinima, odnosno zločinima koji su usmereni protiv države i koji su političke prirode”.

Samo turski i mađarski parlamenti nisu ratifikovali ulazak Švedske i Finske u NATO.

Na marginama današnje konferencije, šef finske diplomatije Peka Havisto je ponovio da će njegova zemlja ući u NATO u isto vreme kada i Švedska.

“Finska nije u tolikoj žurbi da se pridruži NATO da ne bi mogla da čeka da Švedska dobije zeleno svetlo”, rekao je Havisto novinarima.