U izveštaju objavljenom uoči obeležavanja Medjunarodnog dana sećanja na holokaust navedeno je da je medijska pokrivenost antisemitskih incidenata povećana, posebno na društvenim mrežama, prenose izraelski mediji.

Uz to je ocenjeno da je ruska invazija na Ukrajinu podstakla propagandu i teorije zavere protiv Jevreja.

Broj antisemitskih incidenata u Velikoj Britaniji je smanjen, a u SAD povećan.

Izveštaj, zasnovan na lokalnim i medjunarodnim podacima policije, jevrejskih zajednica i istraživača ima za cilj da “predstavi trenutnu sliku stanja antisemitizma”.

Kako se pokazalo porast broja antisemitskih incidenata je zaustavljen u protekloj deceniji, ali je situacija i dalje alarmantna.

“Konstantni porast antisemitskih trendova u poslednjoj deceniji je razlog za zabrinutost, ali čak ni značajno smanjenje broja incidenata prošle godine nije olakšanje”, navedeno je u saopštenju Raheli Barc-Riks koja je vodila istraživanje.

Bar-Riks je dodala da je antisemitizam svuda u svakoj tački vremena i prostora, “mi ne smemo ćutati na straži protiv tog fenomena” i pozvala da se odgovori na “uznemirujući trend”.

Većina prošlogodišnjih incidenata su bili propaganda i vandalizam, te fizičko nasilje, verbalno zlostavljanje i delegitimizacija.

U SAD se antisemitizam manifestuje u uznemirujućim trendovima jačanja organizacija belih suprematista uz pojačane antisemitske izjave progresivne levice. Za 61 odsto je povećan broj slučajeva nasilja, ili planiranja nasilja protiv jevrejskih institucija.

U Nemačkoj je od januara do septembra prošle godine, 1.555 antisemitskih incidenata prijavljeno policiji, u proseku pet dnevno, ali se ipak beleži značajano smanjenje trenda antisemitizma u toj zemlji, navodi se u izveštaju.

U Francuskoj je broj antisemitskih incidenata opao u poredjenju sa 2021, ali se pokazalo da je 74 odsto francuskih Jevreja bilo žrtva antisemitizma u svom životu.

Osim toga većina anketiranih i Jevreja i nejevreja veruje da je antisemitizam problematičan faktor ne samo za Jevreje u toj zemlji već za celo francusko društvo.

Tokom protekle decenije stalno smanjenje antisemitskih incidenata je zabeleženo u Rusiji, ali je istraživanje početkom 2022. godine pokazalo da su predrasude još uvek ukorenjene u društvu te zemlje.

U Ukrajini je primećen porast antisemitizma u proteklim godinama, ali je od početka rata broj izveštaja o tome smanjen, pa bi se moglo pretpostaviti da podaci nisu tačni.

Iako jevrejska zajednica nastavlja da prijavljuje antisemitske dogadjaje nije moguće videti celinu, konstatuje se u izveštaju.

Rusko-ukrajinski rat je praćen antisemitskim izjavama na račun jevrejskih zajendica u obe zemlje uz teorije zavere o učešću Izraela u ratu i tvrdnje da Jevreji kuju zaveru da osvoje svet.

Od invazije Rusije u februaru obim antisemitskih izjava i teorija zavere na društvenim mrežama je značajno porastao u Poljskoj, uključujući optužbe da su Jevreji odgovorni za invaziju kako bi profitirali, naneli štetu Poljskoj i preuzeli Ukrajinu.

Predsedavajući Svetske cionističke organizacije Jakov Hagoel ocenio je da antisemitizam na društvenim mrežama raste alarmantno i, kako je rekao, na nesreću će dovesti do fizičkih napada, kako se pokazalo u istoriji.

On je apelovao na šefove država da im borba protiv antisemitizma bude u vrhu liste prioriteta.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *