Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas saopštio da Srbija otkazuje održavanje Evroprajda, panevropskog događaja koji se svake godine organizuje u drugom gradu na kontinentu, a koji je planiran za septembar, javili su svetski mediji.

Evroprajd je trebalo da se održi u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Ovaj godišnji događaj organizuje se od 1992, a njegovo prvo izdanje bilo je u Londonu.

Iako je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima otvoreno gej premijerku, pripadnici tamošnje LGBTQ zajednice i dalje žive u strahu, piše Frans pres.

Članovi Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA) izabrali su prestonicu Srbije pre tri godine za domaćina manifestacije.

Kako navodi AP, Vučić je rekao da su „kriza sa susednim Kosovom“ i razni ekonomski problemi među razlozima zbog kojih vlasti Srbije „nisu mislile da mogu da se izbore sa Evroprajdom, u okviru kojeg se održava Parada ponosa“.

Bi-Bi-Si (BBC) podseća da su organizatori događaja rekli da je uloga Srbije kao domaćina Evroprajda „važan korak na putu ka postizanju ravnopravnosti LGBTI+ zajednice na Zapadnom Balkanu“.

Dojče vele (DW) o danas saopštenoj odluci piše pod naslovom „‘Otkazan ili odložen’ prajd: Vučić se boji desničara?“.

Predsednik Srbije je o istom trošku saopštio da Ana Brnabić ostaje premijerka i da se otkazuje evropska Parada ponosa u Beogradu, navodi DW i postavlja pitanje „Koliko je ubedljiv izgovor da se to dešava zbog problema na Kosovu?“

Vučić je izjavio ranije danas da će LGBT manifestacija Evroprajd, koja je bila najavljena za septembar u Beogradu, biti otkazana „ili odložena“.

Vučić je u obraćanju gradjanima rekao da održavanje te manifestacije nije moguće u trenucima „teške krize na Kosovu i Metohiji“ koja kako je ocenio, neće prestati bar do 31. oktobra.

„To ne govorim što sam mnogo srećan jer nema parade. Ugrožavamo pravo manjine ali je država pritisnuta svim mogućim problemima, moramo se baviti i hranom i sušom, energetskim problemima. Jednostavno, u nekom trenutku ne možete sve da postignete“, kazao je Vučić.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović ocenio je da država „ne može da otkaže“ najavljeni Evroprajd već da „samo može da proba da ga zabrani“. 

On je u objavi na Tviteru naveo da se Prajd „održava po planu“, 17. septembra u 17.00 ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.