Prema njegovom rečima, “teško je poverovati da se radi o amaterskom propustu, nažalost, takav propust mnogima u svetu danas više liči na namerno otvorena vrata”.

Tadić je naveo i da gradjani Srbije “u buci svakodnevnih laži” ne mogu da čuju da Medjunarodni sud pravde (MSP) “nikad nije doneo odluku da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom, već je upotrebio igru reči da bi izbegao odgovor na postavljeno pitanje”.

Kako je naveo, sud je “volšebno ustvrdio da deklaracija o nezavisnosti ne predstavlja kršenje medjunarodnog prava samo zbog toga što su je doneli oni koji nisu bili faktor medjunarodnog prava”.

“U skladu sa svojim interesima, Albanci sve vreme insistiraju na delu odgovora u kom se kaže da ‘nije kršenje medjunarodnog prava’, a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta da insistira na tome da se istovremeno ne kaže ni da jeste u skladu sa medjunarodnim pravom”, ukazao je Tadić.

On je naveo da “Vučić i njegov režim sve vreme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje MSP”.

“Neshvatljivo je da tako odgovor MSP ne tumači nijedna zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da one koje povlače priznanje to čine upravo uz takvu argumentaciju dok Srbija čini suprotno od toga. Samo zarad unutrašnje propagande usmerene protiv bivše vlasti Vučić se odriče ovog ključnog argumenta kojim se štiti najviši nacionalni interes Srbije”, ocenio je Tadić.