Tadić je u saopštenju ocenio da Vučić “lažima priprema javnost” za prebacivanje odgovornosti za sopstvene propuste po pitanju Kosova, te dodao da kao bivši predsednik Srbije ima obavezu da ukaže javnosti na to.

Rekao je da je više puta isticao da u vreme prethodne vlasti, kako je naveo, “nisu prebačeni pregovori iz UN u Brisel, već da su pokrenuti samo tehnički pregovori”.

Kazao je da je istina da je aktuelna vlast te, kako je ukazao “tehničke pregovore podigla na nivo statusnih i pregovarača sa nivoa šefa kabineta ministra spoljnih poslova na nivo šefova država”.

“U trenutku kada ova vlast očigledno priprema javnost za nove ustupke u pravcu neke vrste priznavanja nezavisnosti Kosova, građani moraju biti obavešteni o ovim nespornim činjenicama”, dodao je Tadić.

Rekao je da se Vučić hvali povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova, a napada pitanje Međunarodnom sudu pravde čime, kako je ocenio, nanosi ogromnu štetu nacionalnim interesima Srbije.

“Licemerno je da se vlast hvali povlačenjem priznanja, a da napada odluku spram koje se ta povlačenja dešavaju”, kazao je on.

Tadić smatra da je u obraćanju Vučić “nemušto kombinovao izjave u kojima se ostavlja prostor za prihvatanje članstva Kosova u UN” i “rečenice kojima iskazuje stav da Srbija to nikada neće prihvatiti”.

“Takva konstantna dvosmislenost njegovih izjava jasno govori o otvaranju vrata za prihvatanje članstva Kosova u UN, a ovakva obraćanja služe isključivo u svrhu testiranja reakcija javnosti i odabira pravog trenutka”, rekao je Tadić.

Prema oceni Tadića “posebno je skandalozno” ponižavanje građana time što, kako je rekao, Vučić “kupuje naklonost i pokušava da podesi njihove reakcije ‘poklonima’ od par hiljada dinara”.

“Važno je da javnost zna da dok god Vučić iznosi laž da smo mi prebacili pregovore u EU i da smo pitanjem Međunarodnom sudu pravde ‘zakucali kosovsku nezavisnost’, da se sprema da na neki način prizna nezavisnost Kosova ili članstvo Kosova u UN”, rekao je Tadić.

Ocenio i da je “jedini razlog za iznošenje te notorne neistine priprema javnosti za prebacivanje odgovornosti” za, kako je kazao, ono što on i njegova vlast rade i za šta se tek spremaju da urade.