„Takvu tvrdnju ne iznosi nijedna država koja nije priznala nezavisnost Kosova, a deceniju je iznosi Vučićev režim, što nedvosmisleno znači da ova vlast radi direktno protiv interesa Srbije. Podsećamo da su Vučić i njegova stranka u to vreme podržali postavljanje tog istog pitanja, povodom kog sada upućuju najveće optužbe na račun bivše vlasti“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi, povodom jučerašnjeg nastupa direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je kritikovao i sporazume potpisane u Tadićevo vreme.

Kako je Tadić, koji je predsednik Socijaldemokratske stranke napisao, koliko je to istina zašto onda nisu poništili te sporazume kako su i obećavali u kampanji 2012. godine, zašto ih umesto toga produžavaju i danas se bore u Briselu da produže sporazum o registarskim tablicama koji je potpisala bivša vlast“.

”Da je pitanje koje smo postavili bilo loše, ne bi Medjunarodni sud pravde izbegao da na njega odgovori. Odgovor koji smo dobili je bio da sama deklaracija nezavisnosti Kosova nije predstavljala kršenje medjunarodnog prava, ali samo zbog toga što su je donele institucije koje nisu bile ni faktor medjunarodnog prava“, naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, „takvo izbegavanje jasnog odgovora je ostavilo mogućnost da se odgovor slobodno interpretira i potpuno je neverovatno i nedopustivo da ga vlast u Srbiji deceniju tumači na isti način kao (Hašim) Tači i (Aljbin) Kurti, čime je Vučićev režim direktno stao na stranu propagande nezavisnog Kosova i enormno ugrozio nacionalne interese Srbije“.

On je naveo da je „neophodno da ubuduće budu pokrenuta pravna sredstva protiv svakog predstavnika države Srbije koji iznese takvu laž, a u narednim danima sa pravnim timom razmotrićemo načine pravne borbe protiv ovakvog skandaloznog urušavanja naših nacionalnih interesa i kleveta“.

„Sam Vučić je priznao da je tokom njihove vlasti Srbija na Kosovu dala sve, a dobila ništa. I to je jedina istina u vezi sa njihovom kosovskom politikom koju je izneo“, naglasio je Tadić.