Talibani šalju žene u zatvor ako nemaju muške rođake kod kojih bi mogli da ostanu ili ako se muški rođaci smatraju nesigurnim, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, žene se šalju u zatvor radi njihove zaštite “slično tome kako se zatvori koriste za smeštaj narkomana i beskućnika”.

Pre nego što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, postojala su 23 centra za zaštitu žena pod pokroviteljstvom države u Avganistanu u kojima su mogle da traže utočište, dok ih danas nema nijedan.

Ta utočišta nisu bila predviđena i za devojke.

Talibanski zvaničnici su rekli predstavnicima misije pomoći UN u Avganistanu da nema potrebe za takvim skloništima i da su oni bil “zapadnjački koncept”.

Žene i devojke su sve više ograničene na svoje domove od kada su talibani na vlasti u Avganistanu.

Prema izveštaju UN ženama je zabranjeno obrazovanje nakon šestog razreda osnovne škole, pohađanje univerziteta, poseta javnim prostorima poput parkova kao i većina poslova, zabranjeno im je da rade u pravosuđu ili organima za sprovođenje zakona.

Od njih se zahteva da na putovanjima dužim od 72 kilometra budu u pratnji muškog pratioca i da se strogo pridržavaju pravila oblačenja.

Avganistan se godinama svrstava među najgora mesta na svetu za život žena.