Talibani su danas zauzeli još četiri prestonice provincija u žestokoj ofanzivi tokom koje su stigli nadomak Kabula, samo nekoliko nedelja pre nego što će SAD zvanično okončati svoje 20-godišnje prisustvo u Avganistanu.

U poslednja 24 sata, drugi i treći po veličini gradovi u zemlji – Herat na zapadu i Kandahar na jugu – pali su u ruke pobunjenika, kao i glavni grad južne provincije Helmand Laškargah, gde su američke, britanske i snage NATO-a vodile neke od najkrvavijih bitaka tokom rata.

Pobunjenici sada drže pod kontrolom polovinu od 34 prestonica provincija Avganistana, što je više od dve trećine zemlje.

Avganistanska vlada, koju podržava Zapad, od velikih gradova, osim Kabula, kontroliše još Mazar-i-Šarif na severu i Džalalabad, blizu granice sa Pakistanom na istoku.

SAD su najavile da će zbog pogoršanja bezbednosne situacij poslati 3.000 vojnika da pomognu tokom evakuacije osoblja američke ambasade u Kabulu. I Britanija i Kanada će poslati svoje snage da pomognu evakuaciju svojih državljana.

Danska i Norveška su najavile da će zatvoriti ambasade a Nemačka će smanjiti osoblje na „neophodan minimum“

Oko 400.000 Avganistanaca napustilo je domove od početka godine u strahu od talibana a 80 odsto su žene i deca, od čega 250.000 samo od maja, saopštio je zvaničnik Ujedinjenih nacija.