“Studentkinje koje su išle na univerzitet nisu poštovali uputstva o nošenju hidžaba (šal koji pokriva glavu i vrat). Hidžab je obavezan u islamu”, izjavio je ministar Neda Mohamed Nadim.

Prema njegovim rečima, devojke koje studiraju daleko od svog doma nisu nosile hidžab niti su imale pratnju muške odrasle osobe.

“Naša avganistanska čast ne dozvoljava mladoj muslimanki iz jedne provincije da završi u udaljenoj provinciji bez pratnje oca, brata ili supruga”, dodao je ministar.

Talibanske vlasti 20. decembra su odlučile da do daljeg zabrane devojkama da idu na univerzitet.

Ta zabrana dolazi manje od tri meseca pošto je nekoliko nekoliko hiljada devojaka i žena polagalo prijemne ispite na univerzitetima širom zemlje.

Srednjoškolkama je ranije zabranjeno da pohadjaju školu.

Talibani, koji su došli ponovo na vlast u avgustu 2021, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili strogom tumačenju islama, koji je označio prvi period njihovog vladanja od 1996. do 2001. godine.
Avganistan: Talibani hapse žene koje protestuju protiv zabrane studiranja
Talibani su uhapsili pet žena koje su danas učestvovale u protestu u glavnom gradu Avganistana Kabulu protiv nove zabrane ženama da pohadjaju univerzitete.

Uhapšena su i tri novinara, a pretpostavlja se da je protesta bilo i drugde, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama u četvrtak se vidi dvadesetak avganistanskih žena obučenih u hidžabe kako s transparentima protestuju Kabulu. Nameravale su da se okupe ispred Univerziteta u Kabulu, ali su promenile mesto skupa jer su vlasti tamo rasporedile veliki broj policajaca.
Jedan demonstrant je rekao da su “neke od devojaka” privele žene, policajke. Dve devojke su puštene, ali je nekoliko žena zatvoreno.
Obezbedjenje univerziteta je u sredu, dan pošto je zabrana objavljena, sprečilo stotine žena da udju.
Srednjoškolkama je već zabranjeno da pohadjaju škole, a talibanske vlasti su u utorak naložile zabranu ženama da pohadjaju univerzitete, saopštilo je Ministarstvo za visoko obrazovanje koje je uputilo pismo svim univerzitetima u Avganistanu.
“Obavešteni ste da primenite naredbu o obustavljanju obrazovanja žena do daljeg”, piše u tom pismu.
Pre tri meseca hiljade devojaka i žena su polagale prijemne ispite za upis na univerzitete širom zemlje.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je u sredu izrazio duboku zabrinutost zbog odluke talibana da ženama zabrane da studiraju i pozvao talibanske vlasti da “osiguraju jednak pristup obrazovanju” na svim nivoima, rekao njegov portparol Stefan Dižarik.
Talibani koji su ponovo na vlasti od avgusta 2021. godine, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se vratili strogoj primeni islama, kao što je bilo u prvom periodu njihove vladavine Avganistanom 1996-2001. godine.
Turska i Saudijska Arabija osudile zabranu Avganistana ženama da pohadjaju univerzitete
Turska i Saudijska Arabija su danas osudile odluku Talibana da zabrane ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu.

Danas se dvadesetak žena osmelilo da protestuje na ulicama Kabula, a zabranu vlasti je osudilo i nekoliko avganistanskih igrača kriketa koji je veoma popularan sport u toj zemlji, sa stotinama hiljada pratilaca.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da zabrana ženama da studiraju nije “ni islamska, ni humana” i pozvao Talibane da preinače svoju odluku.

“Kakva je šteta od obrazovanja žena? Kakvu štetu to čini Avganistanu? Postoji li islamsko objašnjenje? Naša religija, islam, nije protiv obrazovanja, naprotiv, podstiče obrazovanje i nauku”, rekao je Čavušoglu novinarima.

Saudijska Arabija, gde su do 2019. takodje važila stroga ograničenja za žene, takodje je pozvala Talibane da promene odluku.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je “čuđenje i žaljenje” uskraćivanja obrazovanja avganistanskim ženama. U saopštenju se navodi da je ta odluka “zapanjujuća u svim islamskim zemljama”.

Prethodno je tu odluku osudio i Katar, koji je sarađivao sa talibanskim vlastima.

Ove nedelje Talibani su ženama zabranili pristup privatnim i javnim univerzitetima u Avganistanu, a pPortparol Ministarstva visokog obrazovanja, Ziaulah Hašmi, najavio je danas da će još ove nedelje biti konferencija za novinare kako bi se objasnio taj potez.