Tenderskom dokumentacijom, u koju je naš radio imao uvid, predviđeno je da se ukloni 15 postojećih i da se na šest lokacija duž Pešačke zone postave nova 23 automatska potapajuća stubića, uz neophodne instalacije.

Od ponuđača se traži da stubići budu od hromiranog čelika, minimalne visine 55, a prečnika 16 centimetara.

Takođe, zahteva se da obezbedi aplikaciju za daljinsko upravljanje celokupnim sistemom, vršenje dijagnostike i programiranje stubića da se automatski spuštaju i podižu u zadatim vremenskim intervalima.

Čitav posao procenjen je na 11 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava na tender je 18. jul.

Podsećamo da su potapajući stubići u Pešačkoj zoni postavljeni u leto 2019. godine, ali da gotovo uopšte nisu radili i obavljali funkciju regulisanja saobraćaja u tom delu grada. Taj posao, vredan 4,6 miliona dinara, tada je poveren kompaniji “SEA” iz Novog Pazara.

Većina žitelja Ulice 28. novembra sa kojima smo razgovarali prošle godine kazali su nam da se ne sećaju da su ikad videli da su stubići podignuti.

“Nikad nisu podignuti, apsolutno nikad, niti znamo da uopšte rade, a vidim da su neki već izlomljeni i oštećeni. Bila je to dobra ideja, samo da su profunkcionisali. Zato automobili konstantno prolaze, a nesavesni vozači se ne obaziru na znak da je zabranjen saobraćaj, čak trube i besno gestikuliraju kada im se pešaci brzo ne sklone sa puta”, rekao nam je tada jedan od stanara zgrade u toj ulici.

Nakon našeg pisanja, stubići su “proradili” na par dana, ali su ubrzo opet “potopljeni”.

Saobraćaj Pešačkom zonom dozvoljen je samo od pet do devet sati ujutru i to isključivo vozilima za dostavu. U ostatku dana potapajući stubići bi trebalo da su podignuti.