Savez u saopštenju nijednog trenutka nije pomenuo ime Novaka Djokovića, već je naveo da poštuje odluku ministra za imigracije i Saveznog suda.

“Kao predstavnici teniske porodice shvatamo da su dogadjaji bili značajno ometanje za sve i duboko žalimo zbog uticaja koji je ova stvar imala na igrače. Uvek se mogu naučiti lekcije, a mi ćemo razmotriti sve aspekte naše pripreme kao i svake godine. Taj proces uvek počinje kada šampioni Australijan opena podignu svoje trofeje”, navodi se u saopštenju.

Teniski savez Australije naveo je daje sa Vladom Viktorije i saveznim vlastima saradjivao prethodnih godinu dana kako bi omogućio bezbedan Australijan open.

Djoković ne brani titulu u Melburnu pošto mu je otkazana viza, nakon što je Savezni sud odbio njegovu žalbu u nedelju ujutro. Srpski teniser je deportovan iz Australije a u ponedeljak oko podne je doputovao u Beograd.

Prvi teniser sveta nije vakcinisan od korona virusa, što je uslov da teniseri nastupe na prvom grend slem turniru u sezoni, ali je od Teniskog saveza Australije dobio medicinsko izuzeće, izmedju ostalog i na osnovu toga što je naveo da je bio zaražen korona virusom sredinom decembra.

Po dolasku u Melburn njemu je viza ipak odbijena i 11 dana je trajala njegova borba da mu se dozvoli da brani titulu na Australijan openu. On je za to vreme u dva navrata proveo pet dana u pritvoru.

Djoković je u Melburnu trebalo da pokuša da osvoji rekordan 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.