Potpredsednica SSP Marinika Tepić je u saopštenju navela da je ta stranka uverena da to postavljenje “pokazuje da Srbija srlja u diktaturu” u kojoj će, kako je ocenila, “u borbi protiv političkih protivnika sva sredstva biti dozvoljena”.

Ocenila je i da “izbor Vulina za novog direktor BIA predstavlja skandalozan potez” predsednika države Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke koji su, kako je dodala, čoveka “bez miligrama kredibiliteta” stavili da upravlja državnom bezbednošću.

Navela je da je Vulinovo političko delovanje “pokazalo svih ovih godina da je reč o nestabilnoj osobi, spornih moralnih načela, umešanoj u niz skandaloznih dešavanja” uključujući, kako je dodala, ” i fizička maltretiranja po beogradskim restoranima”.

Ocenila je da “Vulin ni u jednoj normalnoj zemlji ne bi prošao bezbednosne provere”, te da građani Srbije, kao i svi politički neistomišljenici vlasti s pravom mogu da budu zabrinuti šta bi sve od nelegalnih metoda praćenja i prisluškivanja Vulin mogao da upotrebi.

Navela je i da je Vulin “tvorac sintagme o srpskom svetu” i da je, kako je kazala, “javni funkcioner koji sa najviših državnih funkcija godinama raspiruje nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema svima koji drugačije misle”.

Dodala je da je on “već skandalizovao svetsku javnost” kada se, kako je navela, “dokazalo da je u vreme njegovog ministrovanja MUP-om vršeno praćenje i prisluškivanje ruskih opozicionara” dok su 2021. boravili u Beogradu.

“Stoga nije neobično što bi se ulazak Vulina u BIA mogao tretirati kao početak pravljenja ove službe Informbiroom”, kazala je Tepić.

Beogradski mediji su prethodno objavili da je Vlada danas imenovala Vulina za direktora BIA.