“Druga važna stvar je da je Dragan Đilas insisitirao da se u okviru pregovora definiše mapa puta kojom bi se Srbiji jasno otvorila perspektiva da postane članica EU do 2030. godine. Za tako nešto u ovom trenutku nema garancija, ali postoji spremnost i volja da se u tom pravcu ide”, naglasila je Tepić gostujući na TV Nova S.

Ona je rekla da bi predlogom SSP-a da se evroposlanici biraju i u zemljama kandidatima za članstvo EU bilo omogućeno da Srbija ima svoje posmatrače, svoje evroposlanike bez prava glasa, ali sa mogućnošću da diskutuju u evroparlamentu.

Kako je dodala, treća tema se odnosila na predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i spornu četvrtu tačku da se Srblja neće protiviti ulasku Kosova u UN i bilo koju drugu međunarodnu organizaciju.

“SSP je insistirao na tome da se Srbiji mora ostaviti pravo da zadrži svoj stav i da može da se izjasni da je protiv prijema Kosova u UN, iako smo svesni da ne možemo uticati na krajnji ishod glasanja s obzirom da nismo članica Saveta bezbednosti”, rekla je Tepić.

Tepić je podsetila da je u decembru imala razgovore u Beču sa Lajčakom kada je ukazala da u Srbiji postoji parlamentrana opozicija koja treba da bude uključena u raspravu o Kosovu i Metohiji i da je današnji razgovor korak u dobrom pravcu.