Delegacija Evropskog parlamenta za medjustranački dijalog, predvodjena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom, imala je danas odvojene sastanke sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem i poslanicima Skupštine Srbije, a najavljen je i sastanak sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Tepić je u Narodnoj skupštini povodom sastanka sa evroposlanicima rekla da prethodni izbori “nisu bili slobodni i demokratski”, kao i da se za njih opozicija izborila bojkotom, a ne zahvaljujući procesu međustranačkog dijaloga, “kao ni prethodnim rundama koje su doživele debakl”.

Po njenim rečima, “režim je zbog bojkota bio suočen sa sramotom da smo (Srbija) jedina država u Evropi sa jednopartijskim parlamentom”, zbog čega su bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

“Mi smo danas tražili da se moramo vratiti na predizborne i izborne uslove, u prvom redu oslobađanju javnog servisa RTS-a za kritičku misao. Drugi uslov je sprečavanje pritiska na birače u javnom sektoru, jer je u Srbiji država i dalje najveći poslodavac i zato vlast koja upravlja javnim sektorom, državnim preduzećima, organima i ustanovama u svim oblastima života, lako manipuliše zaposlenima koji, sa svojim porodicama, čine ogroman broj glasača i to više od milion”, rekla je Tepić.

Istakla je da je sve ovo važno obezbediti “u što kraćem roku”, posebno zbog najave da su naredni izbori “što redovni, što vanredni, za nekoliko meseci”.