Tužba koja je podneta u utorak moguće otvara dugotrajnu pravnu bitku o budućnosti TikToka u SAD.

TikTok u tužbi kaže da treba da bude zaštićen prema Prvom amandmanu Ustava SAD kojim se garantuje sloboda izražavanja. Oni traže presudu o tome da taj zakon krši Ustav.

Popularna društvena mreža kaže da je zakon koji je predsednik SAD Džo Bajden potpisao u okviru većeg paketa pomoći inostranstvu od 95 milijardi dolara, toliko “očigledno neustavan” da i njegovi sponzori pokušavaju da ga prikažu ne kao zabranu, već kao “regulaciju vlasništva” nad TikTokom.

“Kongres SAD je preduzeo korak bez presedana o izričitom izdvajanju slučaja TikToka i njegovoj zabrani kao živog onlajn foruma za zaštitu govora i izražavanja kojeg koristi 170 miliona Amerikanaca da bi stvarali, delili i gledali video-snimke preko Interneta” – napisala je kompanija BajtDens u tužbi.

“Prvi put u istoriji Kongres je doneo zakon koji podvrgava jednu jedinu, imenovanu platformu preko koje se govori, trajnoj zabrani na celoj teritoriji zemlje, kojim se zabranjuje svakom Amerikancu da učestvuje u jedinstvenoj onlajn zajednici sa više od miliajrdu ljudi širom sveta” – piše dalje u tužbi.

Taj zakon zahteva od Bajt Densa, matične kompanije TikToka, da proda tu platformu u roku od deveet meseci, s mogućim produžetnkom od tri meseca.

BajtDens je saopštio da ne planira da proda TikTok.

Ali čak i kad bi htela da ga proda, ta kompanija bi morala da dobije odobrenje Pekinga koji se ranije usprotivio prinudnoj prodaji te platforme i naznačio će se protiviti i sada.

Borba oko TikToka odvija se u vreme kada su američko-kineski odnosi prešli u intenzivno strateško rivalstvo, posebno u oblastima kao što je napredna tehnologija i bezbednost podataka što svaka zemlja vidi kao nephodno za svoju ekonomsku sposobnost i državnu bezbednost.

Američki zakonodavci iz obe stranke, kao i zvaničnici vlade i policije su izrazili zabrinutost da bi kineske vlasti mogle da primoraju BajtDens da im preda podatke američkih korisnika, ili da utiču na javno mnenje manipulišući algoritmom koji video-snimke šalje na naloge korisnika.

Protivnici tog zakona kažu da kineske vlasti ili neke druge zlonamerne strane mogu lako da dobiju informacije o Amerikancima i na druge načine i ukazuju da američka vlada nije objaila dokaze da TikTok podatke američkih korisnika deli s kineskim vlastima, ili da vrši izmene algoritama u prilog Kine. Oni takođe kažu da bi pokušajima da se zabrani TikTok mogla da se prekrše prava o slobodi govora u SAD.

Stručnjak sa Kolumbija univerziteta Džamel Džafer ocenjuje da bi izazov TikToka mogao da uspe.

“Prvi amandman znači da vlada ne može da ograniči Amerikancima pristup idejama, informacijama ili medijima iz inostranstva bez jako dobrog razloga, a takav razlog ovde ne postoji”, rekao je on u saopštenju.