Ona je za radio Sto plus kazala da se osobe u periodu adolescencije često suočavaju sa gubitkom volje za svakodnevnim aktivnostima poput učenja i druženja, demotivisanošću, ali i bezrazložnom tugom, pa i depresijom.

Tiosavljević je navela da tinejdžeri, srednjoškolci i studenti, često nemaju kome da se obrate i podele napetost koju osećaju, zbog čega samostalno pokušavaju da izgrade mehanizme za suočavanje sa stresom ili drugim tegobama, ali u tome ne uspevaju.

“Zbog toga se kod njih javljaju intenzivne emocije koje, ako traju duže i njima se niko ne bavi, utiču loše i dovode do pogoršanja stanja. Osoba dolazi u situaciju da ne zna kako sebi da pomogne, izoluje se od drugih, osamljuje, smatra da više ništa nije rešivo, da je najbolje od svega da odustane i počinje da razmišlja o samoubistvu”, rekla je Tiosavljević.

Razmišljanja o samoubistvu, objašnjava Tiosavljević, najčešće se na tome i završe, ali se dešava i da mladi ipak odluče da sebi oduzmu život, što je u poslednje vreme eskalirao i na šta treba obratiti pažnju.

“Najbitnije je da okolina, roditelji, prijatelji, prepoznaju da nešto nije u redu sa osobom. Apelujemo na roditelje da prate situaciju, nemoguće je kontrolisati svaki postupak deteta, ali je neophodno da izgrade odnos poverenja kako bi im se, kada se nađe u problemu, poverilo i zatražilo pomoć”, dodaje ona.

Prema saznanjima radija Sto plus, u poslednjih nekoliko nedelja bilo je i više slučajeva pokušaja samoubistava u Novom Pazaru, kao i još jedno samoubistvo osobe srednjih godina.

Jedno od nedavnih samoubistava tinejdžera u Novom Pazaru, prema nezvaničnim saznanjima našeg radija, u vezi je sa nasiljem i ucenom na internetu.

“Pojava nasilja na internetu je sve prisutnija i mladi su mu posebno podložni. Važno je raditi na prevenciji, informisati mlade kako nije sve onako kako izgleda, kako treba kritički da posmatraju i gledaju na odnose koje uspostavljaju sa osobama na društvenim mrežama”, istakla je Tiosavljević.

Ona je dodala da pri Udruženje psihologa Novi Pazar postoji posebno savetovalište za mlade kojem se potpuno besplatno mogu obratiti svi mladi koji se suočavaju sa nekim problemom za koji misle da ne mogu sami da reše.