U izjavi dostavljenoj medijima iz ukrajinske ambasade, Tolkač je ponovo pozvao Beograd da uvede sankcije Rusiji.

On je naveo da “laži o tome da su Ukrajina i Zapad prevarili Rusiju Minskim sporazumima na pozadini masovnih ubistava i raketnih napada izgledaju patetično i cinično”.

“Za Zapadni Balkan je posebno opasno to što predstavnik države teroriste u Beogradu pokušava ne samo da laže o Minskim sporazumima koje Rusija nikada nije ispunila i konačno ih uništila kada je pokrenula novi talas sveobuhvatne agresije na Ukrajinu, već i da povuče određene paralele sa Briselskim sporazumom. Dakle, nakon neuspeha na ukrajinskom frontu, započevši genocid nad civilnim stanovništvom Ukrajine, Moskva pokušava da rasplamsa sukob na Balkanu”, naveo je ukrajinski ambasador.

On je naglasio da je “važno sprečiti da dođe do realizacije takvog scenarija” i dodao da “to zahteva pažnju i budnost demokratskog sveta, posebnu odgovornost Beograda i Prištine#.

Tolkač je u izjavi pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

“Uostalom, Srbija se pridružila sankcijama satelitu agresora – Belorusiji. Sada je potrebno pridružiti se sankcijama bar onima koji u Moskvi donose odluke da se ubijaju, pljačkaju i siluju građani Ukrajine, onima koji proizvode smrtonosno oružje koje uništava civile i nišani u skoro sedam miliona dece Ukrajine, naveo je i naglasio da je “vreme da se agresoru odlučno pokaže  jedinstvo, odlučnost i privrženost univerzalnim demokratskim principima”, naveo je ukrajinski ambasador.