Komentarišući nedavni incident u svemiru i uništavanje ruskog satelita koje je dovelo do otpada potencijalno opasnog za ISS i do tenzija medju država, Peske je izrazio nadu da će napetosti nestati jer ih nema kod astronauta.

„Uvek postoji dobro slaganje medju članovima posade, čak i kad postoje tenzija medju državama“, rekao je Peske u Kelnu gde se nalazi na rehabilitaciji i navikavanju na Zemljinu težu posle šestomesečnog boravka u svemiru.

Peske je rekao da astronauti ne govore o politici ili religiji, jer su to teme koje mogu u gotovo 99 odsto slučajeva da dovedu do rasprave.

„Dovoljno smo inteligentni da svoje stavove i uverenja zadržimo za sebe i trudimo se da sve dobro funkcioniše. Jedna od uloga misije ISS-a jeste da astronauti pokažu da saradnja postoji, da sve funkcioniše“, rekao je Peske.

Dodao je da nije bio zabrinut što su astronauti koji su nedavno stigli u ISS nekoliko sati iz predostrožnosti boravili u kapsulama spremni za eventualnu hitnu evakuaciju.

„To je jedan od scenarija za koji se pripremamo. Preduzimamo ogromne mere predostrožnosti kako bismo osigurali bezbednost posade, opreme i cele ISS. Čim imamo i najmanju sumnju, pripremamo se za najgori scenario“, rekao je Peske i ocenio da su astronauti dobro postupili.

Prema njegovim rečima, to je bila „ispravna odluka“.

„Deo našeg posla je brza reakcija, zbog toga i imamo obuke“, rekao je Peske, koji je bio komandant ISS i jedna je od omiljenih ličnosti u Francuskoj.

Frans enfo je podsetio da je incident u svemiru izazvao tenzije na Zemlji. NATO je ocenio kao neodgovoran čin Rusije, dok je Moskva odbacile kao licemerne optužbe SAD koje su je okrivile da je ugrozila bezbednost posade ISS-a.