Prema Tomanovićevim rečima, „kao model izabrali su kriminalizaciju inspektora koji su se usudili da se suprotstave kriminalu koji predstavlja spoj državnog i privatnog partnerstva“.

„Oni se svete inspektorima zbog otkrivanja učešća pripadnika vojnih i civilnih bezbednosnih službe u aferi ‘Jovanjica’ i u toj kampanji koriste propagandna glasila vladajućih političkih i bezbednosnih struktura, svoje propagatore koji gostuju po različitim tabloidnim glasilima ali i pojedince iz tužilaštva i policije“, rekao je Tomanović.

On je naveo i da je „taj pritisak oko ‘Jovanjice’ toliko veliki da nivo političkog centra iz kojeg se suspenduje zakon i deformiše istina, mora da bude izuzetno visok“.

„Pa sve je bilo idealno postavljeno, otprilike ovako – pojedinci, sa dobrim i bliskim poslovnim i ličnim kontaktima sa pripadnicima vojne i civilne službe, sa dobrim vezama u policiji i medju moćnim poslovnim, političkim i državnim krugovima, uglednim privrednim delegacijama, organizovali su unosan posao, a onda se pojavi mala grupa inspektora i kaže – vi se bavite kriminalom“, rekao je Tomanović.