“Činjenica je da Kosovo nema pun medjunarodni suverenitet – kao što je činjenica i da Beograd nema funkcionalnu kontrolu nad prostorom Kosova – i rešavanje tog kompleksnog odnosa je tema i cilj pregovora Beograda i Prištine”, smatra Trajković.

“Subjektivitet Kosova se ne može ostvariti ili potvrditi mimo procesa pregovara, ma koliko jako Kurti to želeo”, dodala je Trajković.

Ona kaže i da je “činjenica da kosovski Srbi mahom rade u institucijama države Srbije na Kosovu” i podseća da “ukoliko učine neki prestup, odgovaraju i pred organima pravosudja Srbije”.

“Stoga je najnormalnije zahtevati da ovi ljudi učestvuju u referendumu o reformama pravosudja koji direktno dotiče njihov život i egzistenciju. To je njihovo demokratsko pravo ali i obaveza”, rekla je Trajković.

Dodala je da se sa druge strane stiče utisak “da Vučić i nije toliko zainteresovan da vrši pritisak za organizaciju referenduma”.

“Utisak koji imam je da Vučićev sledeći potez može biti izvlačenje Srba iz kosovskih instutucija i odluka o bojkotu sledećih kosovskih izbora. Ta pretnja destabilizacijom Kosova postaje sve konkretnija naročito iz Vučićevog straha da neki drugi Srbi, a ne Srpska lista, mogu preuzeti pozicije rezervisane za Srbe unutar kosovskog sistema. Jer ne zaboravimo da su doskora i Srbi u kosovskom sistemu bili kontrolisani od strane Vučićevog neformalnog ‘kontrolora’ za Kosovo, Milana Radoičića”, navela je Trajković.

Ona je ocenila da je nakon odluke o američkim sankcijama protiv njega, ovaj “centar moći” izgubio je kredibilitet.

Na pitanje da li to što neće biti organizovan referendum na KIM znači da se Beograd odriče i Kosova i tamošnjih Srba, Trajković kaže da “Beograd već duže vreme radi samo za sebe i na održavanju trenutnog režima na vlasti po svaku cenu”.