Istraga je usredsređena na niz radnji Trampa i njegovih saveznika ga zadrže na funkciji šefa države i da spreče Bajdena da je preuzme, uz pobunu hiljada priistalica Trampa koje su u Vašingtonu upale u Kongres SAD 6. januara 2021, a od kojih je dosad više od 1.000 optuženo, a pojedini su i osuđeni.

Tramp stalno tvrdi da nije učinio ništa nedozvoljeno i to je ponovio i danas, izjavivši “Prema Ustavu Sjedinjenih Država, imam pravo da protestujem protiv izbora za koje sam potpuno uveren da su namešteni i ukradeni”.

Tramp je i dalje favorit za predsedničkog kandidata Republikanske stranke, uprkos optužnicama u Njujorku i Floridi, koje su, čini se, imale mali uticaj na njegov položaj u trci za nominaciju.Jedna od svrha pisma je da obavesti potencijalnog optuženog da on ili ona imaju pravo da se pojave pred velikom porotom.

Tramp je prošlog meseca u 37 tačaka federalne optužnice optužen da je nezakonito držao stotine poverljivih državnih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago, u Floridi. On se pred pripremno ročište koje će biiti idućeg utora izjasnio da nije kriv.