Istovremeno, VJT nije dostavilo tražene kopije izmena i dopuna godišnjeg rasporeda zamenika javnih tužilaca u 2022. i 2023, iz čega bi se moglo videti koje su promene vršene, kada i iz kojih razloga, saopštila je Transparentnost.

Istakli su da su ove informacije bitne, zato što je Više javno tužilaštvo, nakon istupanja Bojane Savović i Jasmine Paunović tvrdilo da nije bilo “skidanja sa predmeta” istrage jedne od zloupotreba u EPS-u, već da je reč o “izmeni rasporeda”.

Takođe, VJT je u saopštenju navelo da je premeštaj Bojane Savović iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije izvršen na njen zahtev.

Transparentnost Srbija ocenila je da ovakvo postupanje tužilaštva podstiče nepoverenje i zabrinutost u javnosti u vezi sa ispitivanjem zloupotreba i korupcije, što je naročito štetno u situaciji kada građani nisu dobili celovite informacije o odgovornosti zbog nezakonitog poslovanja i štete koja je naneta EPS-u.

Podsetila je da je nadležno Ministarstvo u maju 2021. godine podnelo četiri krivične prijave, a jednu od njih protiv direktora EPS Milorada Grčića, beogradsko VJT je odbacilo, ali za tu odluku nije dostavilo obrazloženje.

Transparentnost Srbija pozvala je javno tužilaštvo da ispita sve zloupotrebe u radu EPS i da poveća transparentnost rada i donošenja odluka.