“Potrebno je da se sa građanima dogovorimo koji su to sve problemi u Vučićevoj autokratskoj vladavini koji u potpunosti uništavaju naše javne resurse i stvaraju privatan profit za osobe bliske vlastima”, naveo je Kozma na tribini Novog Optimizma “Srbija posle Vučića” u Subotici.

Kampanjom “Ne damo Srbiju” i “Ne damo Vojvodinu”, Ne davimo Beograd i različite lokalne inicijative počeli su osnivanje odbora u državi, a Zeleno-levi front je u planu i u Subotici.

Zeleno-levi klub nastojaće, kako je Kozma rekao, da se bavi rešavanjem tri goruće krize u Srbiji, od kojih najveći akcenat stavljaju na zaštitu životne sredine, jer se Srbija trenutno suočava sa ekološkom krizom.

“Moramo se izboriti da dišemo čist vazduh, jer su naši gradovi vrlo često među najzagađenijim gradovima u Evropi. Na godišnjem nivou 15.000 ljudi umre ranije upravo kao posledica zagađenja vazduha u Srbiji. Treba da se borimo za to da cela Srbija ima pijaću vodu, dok u Vojvodini 600.000 građana pije vodu sa tragovima arsena”, istakao je Kozma.

Ova stranka će se zalagati i za borbu za solidarno i pravedno društvo, a kako je Kozma objasnio, to znači da moraju da razreše tekuću ekonomsku krizu koja se ogleda u smanjenoj kupovnoj moći stanovništva, zbog čega je Srbija postala društvo sa najvećim ekonomskim i društvenim nejednakostima u Evropi.

Predsednik Novog Optimizma Branislav Guta Grubački rekao je da svakom režimu, pa i ovom u Srbiji, u jednom trenutku istekne rok trajanja.

“Mi se zapravo spremamo za nešto što treba da dođe nakon toga. Nije svejedno na koji način će otići Aleksandar Vučić, ni ko će posle njega zauzeti pozicije vlasti. Mislimo da je krajnje vreme da se priča o tim stvarima. Vrlo je važno da imamo neki dogovor sa građanima, kakvo društvo želimo i da se za početak pripremimo za izbore”, naveo je on.

Prema mišljenju glavne urednice portala “Transparentno Vojvodina” (Àtlàtszò Vajdasàg“) iz Subotice Virag Đurković, vojvođanski političari su u poslednjih više od 10 godina uveli politiku “nedavanja glasa” onima koji razmišljaju drugačije, “čime su totalno urušili građansko društvo, što je ogroman problem”.

“Ako govorimo o tome kakva će biti Srbija posle Vučića, isto tako je bitno i kakva će biti Vojvodina posle vladavine Ištvana Pastora (SVM) i Viktora Orbana (Fides) u Mađarskoj”, poručila je.

Ona je ocenila da Srbija posle Vučića sve mora ponovo da gradi od nule, dok mađarska zajednica za to nema možda dovoljno kapaciteta i ljudstva, jer u Vojvodini živi svega oko 200.000 Mađara.

Dodala je da je vlast u Subotici stvorila političku atmosferu u društvu da se nacionalne zajednice ovde više ne osećaju dobro, i nemaju motiv da nešto stvaraju i menjaju.