Tim liderka projekta AKT Gorana Radovanović rekla je agenciji Beta da se odabrane organizacije bave raznim temama od zdravstva, socijalnih pitanja, do podrške mladima, zaštite životne sredine.

Dodala je da svaka organizacija u naredne dve i po godine može da računa na do šest miliona dinara i nefinansijsku podršku kroz obuke, treninge, mentorsku podršku. Trinaest odabranih organizacija je iz Beograda, a 17 iz gradova i opština širom Srbije.

Projekat AKT podržava švajcarska vlada, a sprovode Građanske inicijative i švajcarska organizacija Helvetas. Projekat se bavi izazovima građanskog aktivizma u Srbiji tako sto organizacijama građanskog društva pruža ciljanu podršku za njihov organizacioni razvoj, finansijsku održivost, kao i za jačanje odnosa sa građanima i jačanje njihovih kapaciteta za umrežavanje.

Ovo je druga faza projekta, a zvaničnik Ambasade Švajcarske u Srbiji Rihard Koli navodi da su u okviru prve faze mogli da vide “moć angažovanja građana uprkos izazovnom okruženju”.

“Našim novim partnerskim organizacijama civilnog društva moja poruka je vrlo direktna i jasna – kroz zajedničke napore i viziju možemo da ostvarimo smislen uspeh, a vaša uloga je od ključnog značaja”, dodao je Koli, direktor kacelarije za razvojnu saradnju u ambasadi.

Predsednica upravnog odbora organizacije Prijatelji dece Srbije Vesna Petrović Urošević izjavila je da je to jedna od najstarijih organizacija koje se bave promocijom i zaštitom prava deteta, te da im je ova podrška jako važna.

Oni deluju na nivou republike, ali imaju i mrežu lokalnih organizacija u svim beogradskim opštinama i više od 20 gradova, te tako neposredno rade sa mladima.

“Cenimo što Akt prepoznaje značaj zaštite prava deteta za razvoj civilnog društva, jer ako nemamo svesne i aktivne mlade ljude, decu i mlade, ne možemo imati ni aktivne građane”, rekla je ona.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *