Ukrajinska ambasada u Beogradu saopštila je danas da su ruske snage gadjale iz vazduha manastir kod Svjatogorska, pravoslavnu svetinju na istoku Ukrajine. Ambasada je navela da su neke od izbeglica sklonjenih u manastiru povredjene od razbijenog stakla sa prozora.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je noćas gadjan manastira Svjatogorsk gde se sklonilo oko 1.000 ljudi i da je oko 30 povredjeno.

Prema Oleksi Biločitskijem, šefu policije u mestu Popasna, na oko sto kilometara zapadno od Luganska, Rusi su to mesto gadjali fosfornim bombama.

On je napisao danas na Fejsbuku da Rusi ispaljuju te bombe na ukrajinske gradove, i da one izazivaju „neopisive patnje i požare“. Te informacije nisu još mogle da budu proverene, piše Frans pres.

Nešto ranije je šef vojne oblasti Donjeck rekao da je voz koji evakuiše osobe u pravcu Lavova na zapadu Ukrajine takodje pogodjen udarima noćas. Prema njemu u bombardovanju je poginula jedna osoba i jedna je ranjena.

Ta mesta nalaze se u delovima Luganska i Donjecka koji nisu bili u sastavu samoproglašenih proruskih separatističkih republika pre početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.