Četvrti optuženi, državljanin Rusije, oslobođen je zbog nedostatka dokaza na suđenju održanom na aerodromu Šiphol, odakle je oboreni avion poleteo 17. jula 2014. godine.

Sud je naveo da je Moskva 2014. imala punu kontrolu nad samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom na istoku Ukrajine, teritorijom pod kontrolom proruskih separatista, odakle je ispaljen projektil na avion.

Predsedavajući sudija Hendrik Stenhujs rekao je da su dokazi tužilaca pokazali da je avion “Boing 777” kompanije Malejža erlajns, na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, oboren raketom iz sistema “Buk”, koju su ispalili proruski borci na istoku Ukrajine.

Na suđenju koje je trajalo više od dve godine, tužioci su tražili doživotne kazne za sva četiri optužena. Obe strane imaju rok od dve nedelje za podnošenje žalbi.

Sudija Stenhujs je rekao da “ima mnogo dokaza” koji podržavaju teoriju da je projektil ispaljen sa teritorije pod kontrolom proruskih pobunjenika, odbacivši tvrdnje odbrane da se nešto možda dogodilo avionu.