Prema zvaničnim podacima sa sajta RHMZ, automatska meteorološka stanica u Karajukića Bunarima izmerila je u podne 28,6 stepeni Celzijusa u tom pešterskom mestu, a ispod 30 stepeni bilo je još na Crnom Vrhu, Kopaniku i Staroj planini.

U Sjenici je bilo 30 stepeni, mada prema subjektivnom osećaju deluje da je tri stepena toplije, a u Novom Pazaru zvanično 33 stepena, iako je subjektivni osećaj pokazivao 35 stepeni.

Građanima se savetuje da izbegavaju boravak na suncu od 12 do 16 časova, kao i da oni koji moraju da izađu napolje sa sobom uvek imaju flašicu sa vodom, neki slatkiš i da glavu zaštite šeširom ili kačketom.

Lekari novopazarske Hitne službe tokom vikenda su primili i zbrinuli oko 400 pacijenata, a na terenu su intervenisali blizu 50 puta.

“Uglavnom se radi o pacijentima koji imaju problema zbog visokih temperatura, dešavaju se kolabiranja na javnim mestima. Još jednom apelujemo na građane da u najtoplijim delovima dana ne izlaze napolje, pogotovo ne hronični bolesnici koje podsećamo da redovno uzimaju terapiju”, rekli su nam u toj zdravstvenoj ustanovi.

Meteorolozi najavljuju da će i u utorak biti pretežno sunčano, sa maksimalnim temperaturama do 37 stepeni Celzijusa, uz tropske noći tokom kojih temperatura neće pasti ispod 20 stepeni.