Lira je danas oslabila oko sedam odsto i pala na 23,18 u odnosu na dolar. S ovim padom turska valute izgubila je više od osam odsto vrednosti od Erdoganove inauguracije u subotu i imenovanje nove vlade. Lira je oslabila oko 20 odsto od početka godine.

Lira je danas takođe oslabila oko sedam odsto u odnosu na evro.

Turska valuta gubi na vrednosti od 2021. zbog, po mišljenju ekonomista, Erdoganovog insistiranja da troškovi pozajmljivanja budu niski da bi se podsticao rast uprkos astronomskoj inflaciji. Ta politika suprotna je konvencionalnim ekonomskim pristupima prema kojima je potrebno uvesti više kamatne stope da bi se ublažila inflacija.

Analitičari kažu da je Erdoganova vlada podržala liru uoči predsedničkih izbora prošlog meseca koristeći devizne rezerve da održi devizni kurs pod kontrolom. Slabljenje lire ukazuje da vlada smanjuje kontrolu te valute.

Inflacija u Turskoj dostigla je vrhunac od 85 odsto u oktobru pre nego što je pala na 39,59 odsto u maju.

Erdogan je u subotu ponovo imenovaom Nehmeta Šimšeka, međunarodno poštovanog bivšeg bankara, za ministra finansija u novoj vladi. Njegovo imenovanje se vidi kao znak da bi Erdoganova nova vlada mogla da sledi konvencionalnije ekonomske politike.

Šimšek, bivši bankar Meril Linča i bivši ministar finansija i vicepremijer pod Erdoganom, vratio se u vladu posle petogodišnjeg prekida. Posle imenovanja je rekao da Turska nema druge opcije nego da se vrati na “racionalni teren”.

U tviter poruci u ponedeljak ubrzo posle polaganja zakletve u parlamentu Šimšek je obećao da će voditi turske finansije “transparentno, dosledno, sa odgovornošću i predvidljivošću”.

“Dok prolazimo kroz domaće i međunarodne izazove potvrđujemo psovećenost sprovođenju politike zasnovane na pravilima da bi naglasili predvidljivost. Dok nema prečica ili brzih rešenja budite uvereni da će nam naše iskustvo, znanje i posvećenost pomoći da prevaziđemo potencijalne prepreke pred nama. Naš neposredni prioritet je da ojačamo naš tim i napravimo verodostojan program”, rekao je on.