Oko 250 ljudi okupilo se ispred Konzulata Švedske u Istanbulu i spalilo fotografiju danskog antiislamskog aktiviste Rasmusa Paludana koji je u subotu spalio svetu knjigu islama ispred Ambasade Turske u Stokholmu, što je iste večeri izazvalo proteste u Istanbulu i Ankari.

Učesnici današnjeg skupa nosili su zelene zastave sa islamskim proglasom vere i transparent: “Osuđujemo islamofobiju koju podržava država Švedska”, dok je na prozoru Konzulata Švedske pisalo: “Ne delimo stav tog idiota koji spaljuje knjige”.

Protesti su obnovili zabrinutost da će Turska sprečiti pridruživanje Švedske i Finske NATO-u. Turska još nije odobrila članstvo tih nordijskih država u vojnom savezu, rekavši da Švedska treba da se pozabavi bezbednosnim problemima Ankare.

Turski zvaničnici kritikovali su Švedsku što je dozvolila protest uz spaljivanje Kurana.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan to nije komentarisao tokom svojih govora tokom vikenda, dok je švedski premijer Ulf Kristeršon objavio na Tviteru subotu da je sloboda izražavanja ključna za demokratiju, ali da “ono što je legalno nije nužno prikladno”.

“Spaljivanje knjiga koje su za mnoge svete je čin dubokog nepoštovanja. Želim da izrazim svoje saosećanje sa svim muslimanima koji su uvređeni onim što se danas dogodilo u Stokholmu”, rekao je Kristeršon.

Demonstranti su se danas po drugi put okupili ispred Ambasade Švedske u Ankari. Najavljeno je još protesta drugde u Turskoj.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *