Turska je poslednja članica Alijanse koja je dala “zeleno svetlo” finskom članstvu, a prethodno ga je odobrilo ostalih 29 zemalja.

U turskom parlamentu je glasalo 276 prisutnih poslanika, nijedan nije bio protiv.

Međutim Turska i dalje blokira kandidaturu Švedske, podnetu prošle godine, u isto vreme kada i Finska.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je 17. marta da ukida veto na kandidaturu Finske kada je primio predsednika te zemlje Saulija Ninista. Turski parlamentarni odbor za spoljne poslove odobrio je kandidaturu prošle nedelje.

Sada ostaje Finskoj da podnese dokumente za ratifikaciju u Vašington gde se čuva sporazum Alijanse.

Mađarski parlament takođe je u ponedeljak odobrio prijem Finske u NATO ali takođe i dalje blokira prijem Švedske. Prethodno su ostalih 28 zemalja ratifikovale prijem obe nordijske zemlje.

Finska i Švedska podnele su zahtev za ulazak u NATO prošle godine posle početka ruske invazije u Ukrajine, a za njihov prijem potrebna je jednoglasna saglasnost svih 30 zemalja članica.

Erdogan i dalje blokira prijem Švedske smatrajući da se ponaša pasivno prema, kako ih naziva kurdskim teroristima koje je Švedska prihvatila i traži njihovo izručenje za koje švedska vlada nema poslednju reč.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je sinoć tursku ratifikaciju finske kandidature, ocenjujući da će time “NATO porodica postati snažnija i sigurnija”.

Finski predsednik zahvalio se svim članicama NATO na njihovoj “podršci” za prijem zemlje, posle turskog odobrenja sinoć.

“Želim da zahvalim svima na njihovom poverenju i podršci”, istakao je u saopštenju šef države te nordijske zemlje Sauli Ninisto i izrazio nadu da će i Švedska biti primljena u Alijansu “što je pre moguće”.

Stokholm se i dalje nada da će dobiti odobrenje za prijem u Alijansu pre narednog samita NATO u julu Viljnusu, u Litvaniji.