„Čini se da veliki broj migranata i putnika odlazi u Belorusiju, a zatim ide u Litvaniju, Poljsku i druge evropske države. Okriviti Tursku ili aviokompaniju Turkiš erlajns (Turkish Airlinesa), jednostavno je pogrešno i neprikladno“, rekao je Kalin agenciji Frans pres i dodao da kriza sa migrantima „nema nikakve veze sa Turskom“.

Kalin je dao izjavu francuskoj agenciji dan posle odluke Ankare da državljanima Sirije, Iraka i Jemena zabrani let za Minsk sa turskih aerodroma i upozorenja da im nacionalna aviokompanija neće dozvoliti da lete za Minsk.

„Kada su nas upozorili na taj problem, Turkiš erlajns je odmah preduzeo niz mera kako bi se smanjila i okončala moguća ilegalna i neregularna putovanja u Belorusiju, a odatle na druge destinacije“, rekao je Kalin.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) ove nedelje je zapretila kažnjavanjem svih onih koji su umešani u krijumčarenje migranata iz Belorusije u EU.

„Preduzećemo sve mere u skladu sa sistemom medjunarodne avijacije i osiguraćemo da niko ne koristi Turkiš erlajns, tursku teritoriju ili njen vazdušni prostor za trgovinu ljudima“, dodao je Kalin.