Kao jedan od dokaza da su optuženi bili lično umešani u zločine, tužilac Džejms Paće (James Pace) naveo je da su “u junu 1998. Tači i Veselji lično, u prisustvu Seljimija, odveli dvojicu pritvorenika u smeru Glavnog štaba OVK. Ti pritvorenici nikada više nisu vidjeni živi”.

“Dokazi će pokazati da su, od aprila 1998. do avgusta 1999, pripadnici OVK, pod komandom i kontrolom optuženih, nezakonito lišili slobode stotine ljudi” u više od 40 pritvora OVK širom Kosova i na dve lokacije u Albaniji, rekao je, u nastavku uvodne reči, tužilac Paće.

On je istakao da je, po optužnici, tada zabeleženo najmanje “440 pritvaranja, s tim da su neke osobe bile premeštane i pritvarane na više lokacija”.

“Najmanje 102 žrtve nikada nisu izašle žive i brutalno su usmrćene zato što ih je OVK smatrala protivnicima”, naglasio je tužilac Paće.

Medju pritvorenim “protivnicima” OVK bili su, po tužiocu, Srbi, Romi, Bošnjaci, Crnogorci i, većinom, Albanci koje je OVK smatrala “kolaborantima”, “špijunima” i “izdajnicima”.

“Medju tim žrtvama bili su šumari, ratari, novinari, ljudi u državnoj službi, učitelji i drugi. Mnogi su bili pristalice Demokratskog saveza Kosova (Ibrahima Rugove) ili jednostavno nisu podržavali OVK. Neki su prethodno bili i pripadnici OVK ili srpskih snaga”, kazao je zastupnik optužbe.

Paće je naglasio je da pritvorenici nisu učestvovali u neprijateljstvima izmedju OVK i srpskih snaga.

Tužilac je istakao da zločini iz optužnice “nisu nepovezani”.

“Dokazaćemo da su zločini počinjeni po istom obrascu i sistematski, da su bili rašireni kao deo napada na protivnike OVK”, naglasio je Paće.

Tužilac je, kao primere, naveo da su zločini počinjeni u pritvorima OVK u Jablanici, Prizrenu, Zlašu, Klečki, Mališevu, Drenici i na drugim lokacijama.

Pripadnici OVK pritvorenike su držali pod nehumanim uslovima, prebijali metalnim i bejzbol palicama, lomeći im kosti, mučili su ih strujom, pržili cigaretama i zlostavljali na druge načine, opisao je Paće.

U prizrenskom pritvoru, po tužiocu, dvojicu pritvorenika su pripadnici OVK prinudili da seksualno opšte, a jednog su, “kad je tražio vodu, prisilili da pije razredjivač”.

Na kraju današnjeg zasedanja, uvodnu reč je dao i Sajmon Loz (Simon Laws), zastupnik 140 žrtava kojima je sud odobrio učešće u procesu.

Loz je upozorio da “neki na Kosovu” i dalje žrtve nazivaju “izdajnicima” i “mrskim ljudima” samo zato što žele pravdu.

“Žrtve koje mi zastupamo kategorično odbijaju takve etikete…Zadovoljenje pravde nije nepatriotsko, ali takve etikete bole”, podvukao je Loz.

Kazao je i da su neke žrtve uplašene jer znaju da su svedoci u drugim procesima bili ubijeni.

Žrtve koje će učestvovati u procesu, neke i kao svedoci, medjutim, po Lozovim rečima, neće ustuknuti.

Sudjenje Tačiju i trojici saoptuženih biće nastavljeno sutra, uvodnim rečima njihovih branilaca.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom. Identitet još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za “izdajnike”, “špijune” i “kolaborante” sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

To su ponovili i jutros na početku sudjenja.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.

Pored predsedavajućeg Čarla Smita (Charles Smith) iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Tužilac: Dokazaćemo da su zločini nad protivnicima OVK bili politika Tačija i saoptuženih
Tužioci suda za zlodela OVK u Hagu tvrdili su danas, u uvodnoj reči, da će dokazati da su Hašim Tači (Hashim Thaci) i trojica saoptuženih, krivi za zločine na Kosovu i Albaniji, 1998-99.
Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).
Vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting (Alex Whiting) rekao je da će dokazati da su optuženi, kao lideri Glavnog štaba OVK, “usvojili i primenili politiku uzimanja za metu svih koje su smatrali protivnicima”.
Ti “protivnici”, po Vajtingu, bili su ne samo Srbi i Romi, nego i Albanci koje su optuženi proglasili “kolaborantima samo zato što su bili povezani sa srpskim vlastima” ili zato što su podržavali Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove.
“Tu politiku optuženi su sprovodili nezakonitim pritvaranjem, zlostavljanjem, mučenjem i, u nekim slučajevima, ubistvima protivnika. Dokazi će pokazati da su stotine protivnika OVK pritvorene i da ih je više od 100 ubijeno”, podvukao je tužilac, dodajući da su većinu žrtava činili Albanci.
Vajting je podvukao da za te zločine “nema opravdanja…zato što su protivzakoniti”. Optuženi su, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zločine počinili “da bi preuzeli vlast na Kosovu, kao i nad onima koje su smatrali protivnicima”.
Kao dokaz da je politika optuženih bila da targetiraju sve koje su smatrali protivnicima OVK, Vajting je naveo saopštenja za javnost koje je izdavao sam Glavni štab OVK.
“U tim saopštenjima, ponavljana je poruka da su protivnici egzistencijalna pretnja OVK i Kosovu”, precizirao je Vajting.
Prvooptuženi Tači, po rečima tužioca, u više intervjua sa tužiocima negirao je svoju ulogu i ulogu Glavnog štaba OVK u ratnim dogadjajima na Kosovu.
“Tvrdio je da Glavni štab do novembra 1998. nije funkcionisao uopšte, a da je od tada radio samo na papiru. Naši dokazi pokazaće da su te izjave bile lažne, a medju tim dokazima su i neke Tačijeve ranije izjave”, naglasio je Vajting.
“Šta je Tači želeo da prikrije”, upita se tužilac, obraćajući se sudijama.
Negirajući da je na optuženičkoj klupi cela OVK, tužilac je još jednom upozorio da na Kosovu i dalje vlada “klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka”.
“Osobe koje saradjuju sa ovim sudom i dalje se na Kosovu proglašavaju za kolaborante i izdajnice. To će svakako uticati na ovaj proces”, naznačio je Vajting.
Tužioci nastavljaju izlaganje uvodne reči.
Posle tužilaca, uvodnu reči će sutra dati pravni zastupnik više od 140 žrtava, kojima je sud odobrio učešće na sudjenju.
Uvodne argumente potom će izložiti i branioci optuženih. Pravo da daju izjave na početku sudjenja imaće i četvorica optuženih.
Iskaz prvog svedoka optužbe planiran je za 11. april.
Raspravno veće, kojim predsedava američki sudija Čarls Smit (Charles Smith), odredilo je tužiocima rok do aprila 2025. da ispitaju više od 300 svedoka protiv Tačija i saoptuženih.
Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.
Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.
Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.
U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).
Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.
Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.
Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.
Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za “izdajnike”, “špijune” i “kolaborante” sa srpskim vlastima.
Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.
Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.
U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.
Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.
Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.
Pored predsedavajućeg Smita, u veću koje će suditi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.