Počeće, kako je najavljeno, u Hramu Svetog Save molebanom za Srbiju i Republiku Srpsku a biće završen vatrometom, iz Parka Republike Srpske, na levoj obali Save.

Uz, u Palati Srbija, zajedničku sednicu dve vlade, biće organizovan sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika kome će prisustvovati i dva premijera – Miloš Vučević i Radovan Višković kao i patrijarh Porfirije.

Po najavama, Vučević će se sastati i sa predsednikom skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem a predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić sa, u zgradi parlamenta, kolegom Nenadom Stevandićem.

Najavljeno je i da će se u Domu Garde u Topčideru Vučić i Dodik sresti s veteranima iz Srbije i Republike Srpske kao i da će obići Narodni muzej.

Na Trgu Republike, u 17.00 počinje centrala proslava u sklopu manifestacije, u okviru koje, u petak, je došlo do brojnih susreta ministara vlada Srbije i bh. entieta Republika Srpska.

Zbog te manifestacije će, od 15.00 19.00 sati, za motorna vozila biti zatvoren niz centralnih gradskih ulica, a režim javnog prevoza biće promenjen.

Biće zatvorene ulice Studentski trg, Vasina, deo Francuske (uz slobodan pristup terminusu Trg Republike), Kolarčeva, Terazije, deo Trga Nikole Pašića i Kralja Milana – saopštio je gradski Sekretarijat za javni prevoz.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila i više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između dve vlade – iz oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

Na sednici je doneto i rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o uspostavljanju saradnje grada Užica, Srbija i grada Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, saopšteno je posle sednice.

 

Vučić posle molebana u Hramu Svetog Save poslao poruku mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao  je danas da se glasno kaže da srpski narod najviše želi mir i da u slozi i uzajamnom poštovanju živi sa svojim komšijama, u poruci posle molebana održanog u Hramu Svetog Save kojim je počeo prvi svesrpski sabor “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”.

“Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost,” napisao je Vučić na Instagramu.

On je dodao da su ovo teška vremena sa mnogo izazova.

“Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali naš narod i državu od neumitnih tokova istorije”, napisao je Vučić i dodao da je zato ovaj sabor posvećen budućnosti, uz istovremeno sećanje na slavne pretke, na duhovnost, kulturu i tradiciju.

“Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra”, napisao je Vučić.

Molebanu Hramu Svetog Save prisustovali su visoki zvaničnici Srbije i Srpske među kojima i Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *