Na skupu kojeg je organizovala Francusko-srpska privredna komora u saradnji sa Ambasadom Francuske u Beogradu i savetnicima Francuske za spoljnu trgovinu ministar je rekao da su ekonomske veze Srbije i Francuske veoma jake i baziraju se na razvijenoj trgovinskoj razmeni roba i usluga i značajnim francuskim ulaganjima, pre svega u kapitalne projekte u Srbiji.

Robna razmena Srbije sa Francuskom se u poslednjih deset godina utrostručila, kazao je on, te da je Francuska 2023. godine bila jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije i da je iznos ukupne robne razmene bio 1,8 milijardi evra.

Francuska je među 10 najvećih investitora u Srbiji sa ulaganjem od 1,3 milijarde evra, sa 340 aktivnih privrednih društava sa većinskim učešćem francuskog kapitala.

Poslednjih godina, rekao je ministar, francuske kompanije ulažu i u kapitalne infrastrukturne projekte po modelu koncesija i javno-privatnih partnerstava i pomenuo beogradski aerodrom “Nikola Tesla” kojim upravlja Vansi, planiranu izgradnju beogradskog metroa i Centar za upravljanje otpadom u Vinči kojim upravlja Veolia.

Momirović je istakao potencijal za proširenje saradnje u poljoprivredi i agroindustriji.

Pošto su, kako je rekao, velike kompanije zainteresovane ne samo za Srbiju, već za ceo Zapadni Balkan jer su pojedinačna tržišta mala i važno je da se ukrupnjaju, Srbija je “preuzela vodeću ulogu i razvila se u regionalni industrijski, trgovinski, ali i digitalni ‘hab’ “, o čemu govori da je ona privukla 80 odsto francuskih ulaganja u region – istakao je ministar.

Momirović je kao važan projekat, u kojem očekuje učešće i francuskih kompanija, naveo pripremu specijalizovane svetske izložbe “EXPO 2027” u Beogradu.

Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić je rekao da je na Forumu 150 kompanija iz Francuske i zemalja Zapadnog Balkana, da će danas i sutra biti šest panela s više od 20 panelista iz renomiranih francuskih preduzeća, predstavnika institucija i preduzeća sa Zapadnog Balkana.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je kazao da je održavanje Forum znak vitalnosti odnosa Francuske i Srbije.

“Od posete predsednika Francuske Emanuela Makrona 2019. godine ojačali smo privrednu razmenu između naše dve zemlje, a i na regionalnom nivou postoji dinamika koja pogoduje francuskom prisustvu, podržana strateškim prioritetom koji dajemo Zapadnom Balkanu”, kazao je Košar.

Po njegovim rečima, za poslednjih 10 godina se utrostručila razmena Srbije i Francuske, a energetika, transport i održivi razvoj su vodeći sektori saradnje.

Istakao je da francuska preduzeća žele da doprinesu pripremi izložbe “EXPO 2027” jer imaju iskustvo iz pripreme velikih međunarodnih skupova poput ovogodišnjih Olimpijskih igara.