Posle prva tri predsednika Češke, Vaclava Havela, Vaclava Klausa i Miloša Zemana Česi prvi put nemaju u izboru uticajnu ličnost iz vremene Plišane revolucije i tranzicije Češke već Pavela i Babiša koji su obojica počeli karijere kao mladi komunisti i upleli se na neki način i sa komunističkim službama.

Pavel je dočekao Plišanu revoluciju u kursu za komunističke vojne obaveštajce a Babiš, koji godinama u rodnoj Slovačkoj bez uspeha na sudu pokušava da očisti svoje ime, vodi se kao agent zloglasne komunističke tajne policije StB pod nadimkom Bureš iz vremena kada je radio u spoljnoj trgovini i bio predstavnik u Maroku.

General u penziji Petr Pavel (61), odlikovan za spas francuskih vojnika u misiji UNPROFOR kraj Knina u januaru 1993. godine, bivši načelnik Generalštaba Češke armije i posle drugi čovek NATO, zalaže se za to da Češka ostane ostane čvrsto usidrena u Evropskoj uniji i NATO a da šef države ne prekoračuje svoja mala ovlašćenja već da nastoji da zatrpava rovove u polarizovanom društvu.

Kao i vlada premijera Petra Fijale koja ga podržava iako je nezavisni kandidat, zastupa stav da je neophodno nastaviti pomoć Ukrajini i u oružju ali ne beži od pokušaja mirovnih pregovora sa Rusijom, iako je uveren da trenutno za to nema šanse jer predsednik Rusije Vladimir Putin mir ne želi.

“Da bude jasno. Ovi izbori su sukob dva sveta. U ovom našem na ceni je hrabrost, čast i dostojanstvo. I postoji drugi svet pun laži, straha i haosa u kome je cilj samo vlastita korist”, poručio je Česima u predizbornom spotu general Pavel.

Tajkun agro i hemijske industrije, vlasnik koncerna Agrofert i dva, dok ih nije kupio, najuticajnija češka dnevna lista, Mlade fronte Dnes i Lidovih novina, Babiš (61) nastojao je da se predstavi kao predsednik koji bi naterao vladu, premda za to nema nikakva ovlasćenja ni poluge moći, da rešava njihove goruće probleme, kao što je inflacija i skupe energije.

“Babiš pomaže ljudima. Glasajte za Babiša” poruke su sa predizbornih bilborda širom Češke.

Na drugom bilbordu predstavlja se kao mirotvorac i diplomata koji sigurno ne bi uvukao Češku u rat u Ukrajini, dok, kako tvrdi general Pavel kao vojnik hoće.

Česima je Babiš obéćao da bi pomoć Ukrajini sveo tako da ne pogadja nimalo komfor Čeha a takodje i da bi kao mirotvorac, pošto je kada je bio premijer upoznao mnoge svetske lidere, lako i brzo organizovao mirovni samit na Hradčanima u Pragu na kojem bi bio okončan rat u Ukrajini.

Babiša podržava odlazeći predsednik Miloš Zeman, iako je oba kandidata označio kao ni raj ni pakao već obojica čistilište.

Babišu je Zeman zamerio izjavu koja je izazvala medjunarodni diplomatski skandal a koju je Babiš ubrzo sam ispravio, da ne bi kao predsednik pomogao Poljskoj i baltičkim zemljama ni saveznicima u NATO ako bi bili napadnuti iako i Češku obavezuje član 5. sporazuma NATO o kolektivnoj odbrani.

I Pavel i Babiš su danas, u poslednjoj debati pred izbore u javnom Češkom radiju kazali da se neće poneti kao bivši američki predsednik Donald Tramp i da će priznati ako budu poraženi.

“Javno bih deklarisao da je Petr Pavel moj predsednik i sve bih pozvao da ga poštuju”, kazao je Babiš.

U prvom krugu pre 14 dana zabeležen je veliki odziv birača, preko 68 odsto, a ni u drugom krugu bar po anketama neće biti manja.

Birališta se zatvaraju u subotu u 14 časova i ko je postao novi predsednik Česi će saznati već kasnije posle podne.

Prema svim predizbornim anketama i modelima favorit je general Pavel sa podrškom izmedju 53 do 58 odsto birača.