“Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Francuskoj je bilo 1,28 miliona demonstranata, dok glavni sindikat CGT pominje broj od 3,5 miliona okupljenih”, naveo je francuski radio na svom sajtu.

Pariska policijska prefektura je saopštila da je u glavnom gradu Francuske bilo 81.000 demonstranata, dok je CGT nešto ranije saopštio broj od 700.000 okupljenih u Parizu.

Frans enfo je javio da će i sutra u Parizu biti poremećan rad metroa, dok će ostali javni prevoz biti poboljšan.

Prema zvaničnim podacima, u štrajku je danas bilo 47,65 odsto zaposlenih u elektrodistribuciji što je dovelo da smanjenja napajanja strujom. Sindikat elektroprivrede je ranije najavio “crnu nedelju”, a već danas su neki štrajkači u tom sektoru isključili struju korisnicima nekih preduzeća, ali i nekim domaćinstvima.

U štrajku su danas bili i zaposleni u javnoj službi, preneo je radio i dodao da je u prosveti u štrajku bilo 32,71 odsto zaposlenih.

Kako je prenela onlajn televizija BFMTV, u Parizu su privedene 22 osobe zbog incidenata na ulicama. Incidenata je bilo i u Tuluzu gde su demonstranti palili kontejnere za đubre.

U celoj Francuskoj je danas raspoređeno 10.500 policajaca i žandarma, uključujući 4.200 u Parizu.

Tokom nedelje će biti održani i drugi skupovi. Sutra, na Dan žena, predviđena su okupljanja protiv reforme penzije jer mnoge žene smatraju da je reforma nepravedna prema njima.

Studenti i srednjoškolci su najavili skupove u četvrtak.

To su šesti protesti od kada je najavljena reforma o kojoj trenutno raspravlja gornji dom francuskog parlamenta. Predlog je razmotren prvo u donjem domu parlamenta sa burnom raspravom, ali vlada odbija za sada da izmeni ili povuče svoj plan.

Sindikati, deo građana i opozicije se protivi pomeranju starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, umesto 62.

Tu reformu je ranije najavio predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je prošle godine započeo drugi, petogodišnji mandat.