Prema poslednjim anketama, sadašnji predsednik Makron osvojio bi od 54 do 56,5 odsto glasova i na putu je da osvoji drugi mandat i boravi još pet godina u Jelisejskoj palati.

Makron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmerenom prema spoljnopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, promenio je taktiku u kampanji izmedju dva kruga, posećujući zemlju i dajući intervjue.

Le Penova je sa svoje strane radila na poboljšanju sopstvenog imidža i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim gradjanima.

Makron, prema mesečnom barometru agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop, završava petogodišnji predsednički mandat u Francuskoj sa 41 odsto popularnosti, što je dobar rezultat u odnosu na dvojicu svojih prethodnika, socijalističkog predsednika Fransoa Olanda (Francois Hollande) i desničara Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Njih dvojica su nedavno javno pružili podršku Makronu za novi petogodišnji mandat.

Onlajn televizija BFMTV prenela je nedavno da se Makron usredsredio na birače lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchon) koji je bio treći u prvom krugu. On je posle objavljivanja prvih rezultata pozvao svoje glasače da nikako ne glasaju za ekstremnu desnicu, ali nije konkretno pozvao na glasanje za Makrona.

Prema anketi te televizije, 42 odsto glasača Melanšona izjasnilo se da bi glasalo za Makrona, a za La Penovu bi glasalo 25 odsto Melanšonovih birača.

Kandidati levice poraženi u prvom krugu predsedničkih izbora, pozvali su svoje birače da glasaju za Makrona.

Prvi rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnenja očekuju se ubrzo posle zatvaranja birališta u 20.00.

Predsednički izbori će po običaju biti održani dan ranije u francuskim prekomorskim teritorijama.

Ovi izbori održani su u svetlu rata u Ukrajini, ali i šestomosečnog predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije.

Na prethodnim izborima, Makron je u drugom krugu pobedio Le Penovu i tako je postao najmladji francuski predsednik. Njegov dolazak na vlast uzdrmao je tradicionalne stranke u zemlji, levicu i desnicu, koje su se na vlasti smenjivale decenijama.