Demonstranti, koji su prošetali ulicama glavnog grada pre skupa ispred parlamenta, mahali su gruzijskim zastavama i natpisima “Oslobodite Sakašvilija!”.

Skup je održan na 54. rodjendan Sakašvilija.

“Danas počinjemo masovni štrajk gladju koji neće biti završen sve dok Sakašvili ne bude pušten” na slobodu, izjavio je predsednik Sakašvilijevog Ujedinjenog nacionalnog pokreta Nika Melija.

Za sada se ne zna koliko ljudi namerava da učestvuje u najavljenom masovnom štrajku gladju ispred prostorija stranke.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je gladju 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja. Sakašvili, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je sudjenje politički motivisano.

Bivši predsednik, na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine, ponovo je počeo da jede pošto je 20. novembra prebačen u vojnu bolnicu jer su zabrinuti lekari naveli da mu je život bio u opasnosti.

Savet lekara saopštio je nedavno da Sakšvili ima niz neuroloških patologija koje su “rezultat torture, maltretiranja, neadekvatnog lečenja i produženog štrajka gladju”.

Jedan od lekara tog tima, rekao je da bi Sakašvilijevo stanje, “koje je rezultat psihičke torture koju je pretrpeo u zatvoru, moglo da dovede do invaliditeta ako ne dobije odgovarajuće lečenje”.

Sakašvili je krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su pretnje i uskraćivanja sna.

Lekari navode da je tokom štrajka gladju izgubio 20 kilograma.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.