Za razliku od prethodnih dana, miting je održan na dva različita mesta – ispred parlamenta, tradicionalnog mesta za demonstracije, i na Trgu heroja, gde je spomenik u znak sećanja na gruzijske vojnike koji su poginuli u borbama.

Demonstranti su blokirali put koji vodi ka tom trgu, a policija je nekoliko njih uhapsila i upotrebila biber sprej, kao i u sredu.

U znak solidarnosti sa uhapšenima, demonstranti su ispred parlamenta krenuli ka Trgu heroja. Demonstranti su uzvikivali “Ne Rusiji!” i nosili plakate sa licima poslanika vladajuće partije Gruzijski san, sa natpisom da su “izdajice”.

Vladajuća partija “Gruzijski san” saopštila je početkom aprila povratak u proceduru tog kontroverznog zakona, od čije se prve verzije odustalo posle velikih protesta u martu 2023. godine. Tada su građani i kritičari vlasti ocenili da novi zakon predstavlja “ubistvo slobode”.

Gruzija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, pre dve decenije napravila je prozapadni zaokret, orijentaciju koju je dugo podržavao bivši predsednik Mihail Sakašvili, koji je sada u zatvoru.

Ta zemlja godinama ima ambiciju da produbi svoje odnose sa Zapadom, ali opozicija sada optužuje vladajuću stranku da želi, naprotiv, da tu bivšu sovjetsku republiku približi Rusiji.