Panahi (62) jedan je od najviše nagradjivanih iranskih reditelja. Osvojio je nagradu za najbolji scenario 2018. godine na Medjunarodnom filmskom festivalu u Kanu, za ostvarenje „Tri lica“. A za film „Taksi Teheran“ 2015. godine dobio je nagradu za najbolji film na Berlinskom festivalu.

Umetnik disident, osudjen je 2010. na šest godina zatvora i 20-godišnju zabranu režiranja i pisanja filmskih scenarija, putovanja i obraćanja u medijima, zbog „propagande protiv režima“, jer je podržao protestni pokret protiv režima 2009. godine. Tada je na predsedničkim izborima u Iranu ponovo izabran ultrakonzervativac Mahmud Ahmadinedžad.

Panahi je posle zatvora nastavio da živi i radi u Iranu.

„Džafar Panahi je danas uhapšen po dolasku na sud u Teheranu da prati slučaj drugog reditelja Mohameda Rasulofa“, koji je u pritvoru od petka, prenela je agencija Mehr.

Iranske vlasti su privele Rasulofa i njegovog kolegu Mostafu Aleahmada zbog „ugrožavanja javnog reda“. Njih dvojica su optuženi da su inicirali demonstracije posle urušenja jedne zgrade u maju, kada su poginule 43 osobe.

Mehr navodi da još nema informacija o razlogu za Panahijevo hapšenje i njegovoj mogućoj povezanosti sa slučajem Rasulof ili sa slučajevima drugih ljudi uhapšenih prošle nedelje