Zatvaranja su naređena dan posle stupanja na snagu nove policijske mere koja koristi nadzorne kamere za identifikaciju žena koje ne nose hidžab. Nošenje muslimanskog vela je obavezno u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Policija je saopštila da je “nažalost, morala da zapečati 137 prodavnica i 18 restorana i prijemnih sala u zemlji, zbog neobraćanja pažnje na prethodna upozorenja” u vezi sa obavezom nošenja vela, prenela je agencija Tasnim.

Vlasti su uvele novu meru u trenutku kada sve više žena prkosi obaveznom kodeksu oblačenja u Iranu. Žene su to počele da čine posle smrti mlade Mahse Amini u septembru, uhapšene zbog kršenja strogih pravila oblačenja.

Policija je navela da će i vlasnici automobila dobiti poruku upozorenja ako neka putnica prekrši pravila oblačenja. Vozači rizikuju da im vozilo bude zaplenjeno u slučaju ponovljenog prekršaja.

Inspektori su u protekla 24 sata zabeležili nekoliko stotina slučajeva nenošenja hidžaba u automobilima, a vlasnici tih vozila su obavešteni SMS porukama, navela je policija.

Iranske vlasti su ranije u nekoliko navrata upozorile da će svako ko skine veo na javnom mestu biti kažnjen.