U Izrael je danas stigla peta podmornica naručena u Nemačkoj zbog čega je priredjena svečanost kojoj je prisustvovao izraleski premijer Benjamin Netanjahu, javile su svetske agencije.
Podmornica, nazvana “Rahav” po biblijskom morskom čudovištu, stigla je danas u luku Haifa, na severu Izraela posle 26 dana putovanja.
Podmornica, visoko sofisticirana, predstavljena je kao najskuplje oružje u izraelskoj vojsci. Poseduje poseban pogon koji joj omogućava brži povratak na površinu.Netanjahu je rekao da je podmornica deo oružja “odvraćanja” potencijalnih neprijatelja.”Naše podmornice će delovati kao meta odvraćanja neprijatelja koji želi da nas uništi. Oni (neprijatelji) treba da znaju da je Izrael u stanju da udari svom silom ako neko želi da je napadne”, rekao je Netanjahu.Prema stranim vojnim izvorima, te podmornice bi mogle da budu opremljene nuklearnim krstarećim raketama. Iako Izrael nikada nije zvanično priznao da poseduje nuklearno oružje, mnogi vojni stručnjaci su naveli da ta zemlja ima oko 115 bojevih nuklearnih glava.Izrael je naručio i šestu podmornicu od Nemačke koja treba da bude isporučena za dve do tri godine.