To je drugi komandir ubijen od početka eskalacije prekograničnog sukoba u petak popodne.

Sinoćnjem ubistvu Kaleda Mansura koji je rukovodio operacijama Islamskog džihada na jugu pojasa prethodilo je ubistvo komandira ekstremista na severu dan ranije.

U sukobu je već ubijeno oko 29 ljudi, uključujući šestoro dece i četiri žene, a ranjeno je 253 i baražna raketna vatra je ispaljena u pravcu Izraela.

To je najveće nasilje izmedju Izraela i palestinskih ekstremista od 11-dnevnog rata u pojasu Gaze 2021. godine.

U medjuvremenu bi napetost još više mogla da eskalira jer danas Jevreji imaju sveti dan posta i očekuje se da izraelski poslanici ultranacionalisti posete svetilište u Jerusalimu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Takve posete mogu da izazovu nasilje izmedju dva naroda.

Vojno krilo Islamskog džihada, Brigade Al Kuds, potvrdile su danas da je u napadu iz vazduha na grad Rafa na jugu pojasa Gaze ubijen komandir Mansur i još druga dva pripadnika te organizacije.

Kako je navedeno u napadu su poginuli i civili i nekoliko kuća je sravnjeno sa zemljom. Na drugoj palestinskoj teritoripadnoj obali uhapšeno je 19 ljudi pod sumnjom da su članovi Islamskog džihada.

Izrael je ranije procenio da je u napadima iz vazduha na Gazu ubijeno 15 ekstremista.

Ekstremisti Islamskog džihada su nastavili da ispaljuju rakete na Izrael i izraelska vojska je nastavila napade iz vazduha na pojas Gaze, ali se razmena vatre, kako se čini rano jutros smanjila.

Izraelski mediji su javili da su se sirene za raketnu uzbunu prvi out oglasile u Jerusalimu.

Sukob je počeo posle ubistva komandira Islamskog džihada u nizu izraelskih napada raketiranjem u petak popodne, a Izrael tvrdi da je cilj bio da se spreči ispaljivanje protivtenkovskih raketa iz Gaze.

Izraelska vojska je sinoć saopštila da je neuspelo ispaljivanje rakete palestinskih ekstremista izazvalo eksploziju u kojoj su poginuli civili, uključujući decu, u Džabaliji na severu pojasa Gaze.

Vojska je rekla da je ispitala incident i da je zaključila bez sumnje da je to uzrok eksplozije.

Zvaničnog palestinskog komentara tog incidenta nije bilo, ali je jedan palestinski zdravstveni radnik rekao da je poginulo najmanje šestoro ljudi, uključujući troje dece.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi protiv koga je izraelska vojska četiri puta ratovala od 2007. godine za sada se, kako se čini, drži po strani sukoba izmedju manje organizacije Islamski džihad i Izraela.