Nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi njegovo ime biće uručena novinarki Radio televizije Srbije Slađani Zarić u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević”, u 12.00.

Na predlog UNS-a, Međunarodna federacija novinara usvojila je rezoluciju kojom je zatražen efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice Pantića.

Pantić je poznati jagodinski novinar koji je pisao tesktove o spornim privatizacijama koji su se posebno odnosili na cementaru Novi Popovac i Jagodinsku pivaru.

Ubijen je 11. juna 2001.u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana.

Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen, dodao je UNS.

Najavio je i da u Jagodini biti održan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa predstavnicima medija Pomoravskog okruga.

Iz te radne grupe je saopšteno da je cilj sastanka direktna razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija.

Kako su naveli, cilj je i unapređenja komunikacije, uspostavljanja poverenja, povećanja osetljivosti na slučajeve nasilja i pretnji i unapređenje funkcionisanja institucija.

Sastanku će pored predstavnika tužilaštva iz Jagodine i Paraćina koji pokrivaju Ćupriju i Despotovac i policije prisustvovati i advokatica Kruna Savović iz Nezavisnog udruženja novinra Srbije, Olja Milošević iz UNS-a, Veran Matić i Saša Mirković iz ANEM-a kao i Miroslav Janković iz misije OEBS-a u Srbiji.

Razgovaraće se o slučajevima iz evidencije Republičkog javnog tužilaštva kao i o radu “SOS sigurne linije” za prijavljivanje pretnji i ugrožavanje bezbednosti novinara, dodaje se.

Sastanci Stalne radne grupe za bezbednost novinara održavaju se u sklopu projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara”, podržanog od strane Delegacije EU u Srbiji i medijskog odeljenja misije OEBS-a u Srbiji.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *