U saopštenju UNIFIL-a je navedeno da se to dogodilo prošle noći kraj sela Al- Akbija nedaleko od zone operacija mirovnih snaga.

UNIFIL, razmešten na jugu zemlje izmedju Izraela i Libana, je naveo da je “pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo”.

Žrtva i ranjeni su irski “plavi šlemovi”, objavljeno je u saopštenju za štampu ministra za spoljne poslove i odbrane Irske Sajmona Kovenija (Simon Coveney) koji je takodje aludirao na “ozbiljan incident”, ali nije izneo detalje.

Na Tviteru su irske oružane snage objavile da je konvoj s dva vozila mirovnjaka i osam vojnika napustio zonu operacija UNIFIL-a i da je krenuo ka Bejrutu kasno u sredu uveče kada se našao na udaru “vatre iz malokalibarskog oružja”.

Fotograf Frans presa je video u selu Al-Akbija vozilo UNIFIL-a koje je udarilo u prodavnicu na putu ka gradu Saida dalje na severu oko 40 kilometara od Bejruta.

Očevici su izjavili za Frans pres da su stanovnici presreli vozilo kada je krenulo pribalnim putem koji obično ne koriste mirovnjaci.

Vozač je, kako se čini, izgubio kontrolu nad vozilom dok je pokušavao da ode iz tog područja. Očevici su rekli i da su čuli pucnje iz pištolja.

Jutros su snage UNIFIL-a bile rasporedjene, kao i vojnici libanske vojske koji su preuzeli kamere za nadgledanje.

Mirovne snage UNIFIL su prisutne u Libanu od 1978. i čini ih skoro 10.000 vojnika iz raznih zemalja.

I ranije je bilo incidenata izmedju patrola mirovnjaka i pristalica prorianskog Hezbolaha u pograničnom području koje kontroliše ta moćna šiitska organizacija.

U avgustu ove godine je Savet bezbednosti UN obnovio mandat UNIFIL-a na jednu godinu, ali po nešto drugačijim uslovima.

Sada UNIFIL, koji koordinira patroliranje i kretanje u zoni operacija sa libanskom vojskom, ima ovlašćenje da deluje samostalno.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je osudio izmenu mandata “plavih šlemova” jer smatra da je to kršenje suvereniteta Libana.