To su veoma retki glasovi neslaganja u periodu žalosti posle smrti kraljice Elizabete Druge (Elizabeth, 96) koja je 8. septembra preminula u zamku u Škotskoj.

Demonstranti, koji su takodje nosili plakate sa natipisima „Ukidanje monarhije“ i „Kraj feudalizmu“, bili su na trotoaru ispred Vestminsterske palate, pre nego što ih je policija zamolila da se udalje sa tog mesta.

Jedan od demonstranata čije ime nije saopšteno, rekao je da je to političko mesto i politički dan.

„Parlament pozdravlja Čarlsa Vindzora (Windzor) kao novog šefa države, a narod nije mogao ništa da kaže. On je kralj bez saglasnosti i to nije u redu“, rekao je demonstrant.

„On zaradjuje godišnju platu od 24 miliona funti godišnje ili 27 miliona evra. Za šta? Za pozdravljanje i rukovanje“, dodao je on.

Smrt kraljice Elizabete Druge, figure jedinstva i stabilnosti tokom njene 70-godišnje vladavine, izazvala je veliku tugu u zemlji gde se očekuje nekoliko stotina hiljada ljudi ispred njenog kovčega do kraja nedelje.

Neki glasovi neslaganja ipak su se čuli i oni osudjuju kolonijalističko nasledje britanske monarhije.

Prema anketi koju je povodom 70. godišnjice vladavine u junu objavio institut JuGov (YouGov), 62 odsto Britanaca smatra da zemlja treba da ostane monarhija, a 22 odsto ocenjuje da treba da postoji izabrani šef države.

Podrška monarhiji je slabija medju mladima i Čarls je daleko manje popularan od svoje majke.

Još jedan glas neslaganja čuo se u nedelju uoči dolaska kovčega Elizabete Druge u Edinburg. Policija u Škotskoj uhapsila je ženu koja je držala plakat sa natpisom „Ukidanje monarhije“. Neki okupljeni gradjani su prilikom njenog privodjenja uzviknuli – Pustite je, to je sloboda izražavanja.

Kraljica (96) biće sahranjena 19. septembra u Londonu.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.