Vajnstajn (70), koji već izdržava zatvorsku kaznu od 23 godine, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje pet žena i preti mu kazna od dodatnih 140 godina zatvora.

Bivši producent, koji je nekada vladao Holivudom, danas je bio na saslušanju kod sudije koji mu je rekao datum sudjenja u Los Andjelesu.

Vajstajn nije samo u SAD u sukobu za zakonom. Britansko tužilaštvo je ove nedelje otvorilo istragu protiv bivšeg producenta takodje zbog prijava o seksualnom uznemiravanju.

Oko 90 žena, medju kojima čuvene glumice Andželina Džoli (Angelina Jolie), Gvinet Paktrou (Gwyneth Paltrow) i Salma Hajek ((Hayek) – optužilo je Vajnstajna za silovanje i seksualno uznemiravanje. Bivši producent je odbacio optužbe.

Te optužbe su 2017. godine pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret „I ja“ (MeeToo). Nekoliko stotina žena javno je optužilo za uznemiravanje moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave.